Välkommen till min sida

  

Startsida
    Fritidsintresse
    Vad jag sysslat med

Bryggerier i Majorna

Fyrar

Gamla färjförbindelser
på Göta Älv
 

Gamla kartor

Harry Martinsson

HMUb ULVEN   

Jubileumsutställningen 1923 Göteborg

Ludviksbergs Mekaniska Werkstad 

Majorna och Klippans Kulturreservat 

Majornas Gasverk 

Marstrandsbolagen 

Min vykortssamling 

Sessanlinjen 

Svenska Amerika Linjen  

Sänkta svenska handelsfartyg under II:a världskriget

Teneriffa 

Vädersågen Majorna

Skriv i min gästbok

Skriv i min gästmapp
Free Guestmap from Bravenet.com




Mina fritidsintressen

Har alltid varit intresserad av mc och bilar. Var med och drog igång tävlingsverksamheten i Mölndals MK i början av 60-talet efter att den varit nedlegat ett antal år. Eftersom intresset då var större på Bil-O-sidan började vi där, men snart blev det även RS-A och RS-B. RS-A (förkortning som användes för Rallyspecialtävlingar A, kördes på dagtid och B kördes på nattetid). Intresset blev stort, men tävlingsutbudet var mycket litet i Göteborgsområdet. Sedemera kom även andra Göteborgsklubbar som arrangörer. Var även med och drog igång Rallycrossen ute på Kviberg, som jag även var tävlingsledare för. Det kördes även ett NM ute på Kvibergsbanan. RC kördes i tre år men sedan ville militären själv ha området för en planerad utbyggnad. Någon utbyggnad blev det inte. Delar av banan ligger fortfarande kvar, övriga delar har idag fotbollsfolket tagit över.

Har själv varit med som förare i många RS-tävlingar under 60-talet. På 70-talet blev det Rally som kom in i bilden istället. Började med en BMC 850 med en 997-motor som sedan byttes mot en BMC Cooper 1275. Under tiden med BMC Cooper 1275 fick jag fria delar av BMC i Södertälje. Därefter blev det en SAAB Monte-Carlo, en tvåtaktare som hade ett separat oljesystem. Den tankades med ren bensin och många tappstationsbiträden blev förskräckta eftersom SAAB annars gick på tvåtaktsbränsle. Den gick både i rallytävlingar och på istävlingar.

Sedan blev det en Volvo PV 544, 1966-års modell, en av dom sista som lämnade bandet på Torslanda-fabriken. som inhandlades som totalkvaddad. Det blev ett karossbyte på den, och efter många timmar i garaget var det dags att prova den. Östgöta-rallyt 1976 var första tävlingen. Den uppförde sig inte som en framhjulsdriven bil så det blev en visit i ett stort dike. Efter mycket om och men kom vi upp och efter en kort besiktning av bilen visade det sig att en länkarm var så krökt att det inte gick att fortsätta. Efter demontering och riktning av länkarm gick färden hemåt. På den tiden var biltransportkärror något sällsynt. Väl hemma byttes länkarmen och sedan ställdes färden till en istävling i Jönköping. Sedan blev det et antal rally med växlande resultat. Det blev även ett antal bantävlingar. Mot slutet av 70-talet började intresset för motorsporten sina.

I samband med att ungdomsprojektet startade upp på Lindevi maj 1992 blev det återigen biltävlingar. Denna gången med det folkracebilar. Inskaffade en 142-kaross som fick bli stommen till en FR-bil. Rostlagning och inmontering av bur. Motorn fick bli B-20, vilket jag inte har ångrat. En rätt injusterad B-20 går att åka lika fort med, som en B-23 med Weberförgasare. Eftersom man måste sälja bilen om det finns anbud på den efter tävlingen måste man sälja den. Blev av med några stycket vilket jag tyckte var tråkigt. Mitten av 90-talet blev det en 145 istället och den fick jag behålla längre, för dom ansågs för stora och klumpiga. Det blev ytterligare två 245:or och även dom med B20-motorer. Folkrace körde jag fram till maj 2004. 1:a Majracet i Skene var sista tävlingen. När jag nu sitter och tänker efter så har nog Folkrace-tävlingarna varit dom roligaste tävlingarna. Man är som i en stor familj. En sån fin gemenskap och man kan gå till vem som helst och låna grejer som man själv inte har med sig. Du som läser denna sida och ännu ej varit ute på någon biltävling, ta reda på när det går en FR-tävling i era hemtrakter, och ta med hela familjen. Nu får en mycket trevlig underhållning, och ni får även gå in i depån och prata med förare och mekaniker. Oftast tar dom tid till sig för er.


Min sista tävling
1:a Maj-racet Skene MS 2004
Det behövs flera SAAB:ar för att slå en Volvo

© Copyright 2004-2014 Morgan Lundberg
senast uppdaterad den 26 april 2014